/ Forside/ Interesser / Dyr / Katte / Spørgsmål
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Katte
#NavnPoint
dova 9788
akle 7186
Jernladyen 3710
ans 2627
miritdk 2457
Nordsted1 2217
taliskoko 2188
mulberry 1779
cdripper 1530
10  HelleBirg.. 1440
hvorn?r kan den lukkes ud?
Fra : Draco
Vist : 898 gange
200 point
Dato : 20-09-08 11:22

hvor gammel skal en kat v?re for at den kan blive lukket ud og kan finde hjem igen?

 
 
Accepteret svar
Fra : Nordsted1

Modtaget 210 point
Dato : 20-09-08 11:48

En laaang men god artikel



Kattekillinger er afhængige af deres mor i længere tid end hundehvalpe. Derfor bør de først tages fra deres moder og kuldsøskende, når de er 12 uger gamle. Tages de for tidligt fra, øges risikoen for udvikling af adfærdsproblemer

Nogle dyrearter fødes næsten »færdige«. De kan bevæge sig omkring og tage føde til sig kort tid efter fødslen, og de har mest brug for deres mor til beskyttelse mod farer. Andre fødes totalt hjælpeløse. Fysisk er de uudviklede, og mange af deres sanser er ikke færdigudviklede, derfor skal de lære mange ting for at kunne klare sig selv. Blandt andet:

hvilke individer de kan omgås og knytte sig til senere i livet
hvordan de skal klare sig blandt artsfæller,
hvilke byttedyr de skal jage
hvordan de skal håndtere dem.


Tidlig adfærdsmæssig udvikling
Det er vigtigt at have kendskab til, hvorledes kattekillinger udvikler sig, så man kan sørge for, at de får mulighed for at udvikle sig normalt – både fysisk og psykisk. Nedenfor er en gennemgang af killingers udvikling i de første 12 uger efter fødselen.

0-3 uger: I denne periode er killingerne totalt afhængige af deres mor. Killingerne sover og dier det meste af tiden. De kan ikke kontrollere deres kropstemperatur og har derfor brug for hinanden og deres mor for at holde sig varme. Moren forlader kun killingerne, når hun er absolut nødt til det.
Killingerne kan ikke selv komme af med urin og afføring. Deres mor skal stimulere dem til dette ved at slikke dem på bugen og omkring kønsdelene.
Normalt vil killingers øjne åbnes, når de er 7-10 dage gamle, men det kan variere meget – både mellem de enkelte kuld og mellem killingerne inden for et kuld. I starten er killingerne dog ikke i stand til at skelne omgivelserne klart og orientere sig ved hjælp af synet.
Efter fødslen bevæger killingerne sig fremad ved hjælp af forbenene, idet de trækker bagbenene efter sig. Men i løbet af de første to uger udvikles evnen til også at bruge bagbenene. I den sidste del af perioden begynder killingerne så småt at kravle rundt og lege med hinanden.
4-5 uger: Killingernes lugtesans er nu fuldt udviklet. De kan soignere sig, og deres leg med hinanden bliver voldsommere. Desuden kan de begynde at spise opblødt tørkost. Moren kan finde på at lægge sig lidt væk fra killingerne og kalde på dem.
I løbet af perioden udvikles killingernes evne til at skelne genstande fra hinanden og orientere sig. For at denne evne skal udvikles normalt, er det meget vigtigt, at killingerne får mange forskellige synsindtryk, ved at deres omgivende miljø er så stimulerende som muligt.

6-7 uger: Killingerne »slås« med hinanden i leg, og de kravler rundt på og undersøger de nærmeste omgivelser. Tørkost kan serveres for dem – uden det er opblødt. Katte vil senere i livet foretrække den type føde, de som killinger bliver præsenteret for – både af deres ejer og senere af deres mor. Moren kan nu lægge sig længere væk fra killingerne.

8 uger: Killingerne skal begynde at lære at jage. Moren bringer døde eller halvdøde mus med hjem og viser, hvad de skal gøre ved dem. Moren er aldrig væk fra killingerne i længere tid end en time. Og killingerne dier, når hun kommer hjem eller selv kalder på dem. Moren kan af og til gå væk fra killingerne for at få fred, men hun skrider ind, når killingernes leg med hinanden bliver for voldsom.

9-10 uger: Moren bringer nu levende mus med hjem til killingerne, viser, hvordan man slår musene ihjel og lader så killingerne selv prøve. Killingerne dier stadig 4-5 gange om dagen. De bruger megen tid på at lege med moren, som dog begynder at afvise dem af og til.

10-12 uger: Moren slipper levende mus løs foran killingerne, så de selv skal fange dem. Hun griber kun ind, hvis musen er ved at undslippe. Killingerne dier stadig ca. 2 gange dagligt. Dette sker dog mindre og mindre ofte på morens initiativ, men killingerne får lov, hvis de insisterer, og der er tilfælde, hvor killinger dier så sent som i 16-ugers-alderen. Moren tager længere og længere ture væk fra killingerne, og hun lægger sig sjældent hos dem.
Kattekillinger er således i lang tid meget afhængige af deres mor. Det hænger nok bl.a. sammen med, at katte skal have lært at klare sig selv, når de skal væk hjemmefra og etablere deres eget territorium (se Dyrenes Beskyttelses pjece Kønsmodning og neutralisering af katte). Katte er territoriale af natur. Dette betyder, at de ikke vil indordne sig under en leder.



Socialisering
Hos katte findes en særlig følsom periode, hvor killingen skal præges på og socialiseres til individer af egen art og til mennesker. Dette er en forudsætning for, at killingen kan acceptere andre katte samt mennesker som nogle, den kan omgås og knytte sig til senere i livet. Hvis killingen skal omgås andre dyr, f.eks. hunde, skal den også præges på og socialiseres til dem.
Socialiseringsperioden varer fra uge 3 til uge 12 efter fødslen. Selve prægningen finder fortrinsvis sted i den første del af socialiseringsperioden – dvs. før uge 7. Men killingerne skal lære at generalisere denne prægning, så de ikke kun knytter sig til enkeltindivider, som de har haft kontakt med, men generelt vil acceptere mennesker og katte som nogle, de kan omgås.
I forbindelse med mennesker skal killingerne derfor – både under og efter den egentlige prægning – have regelmæssig kontakt med personer af begge køn samt børn såvel som voksne.
Killinger, som ikke har haft kontakt med mennesker, vil allerede 9 uger efter fødslen have svært ved at lære at acceptere mennesker. Efter 12 uger er det næsten umuligt. En kat, der ikke er socialiseret til mennesker, vil være frygtsom og kan reagere aggressivt, hvis den ikke kan undgå kontakt.
Ved kontakten med deres moder og kuldsøskende får killingerne erfaring med, hvordan de skal omgås andre individer, hvilket har stor betydning for deres videre udvikling. Derfor bør killingerne ikke tages fra deres mor, før de er 12 uger gamle.
En kat, der er vokset op i et kuld med 1-2 killinger, vil senere i livet få sværere ved at acceptere andre katte, som familien anskaffer, end en kat, som er vokset op i kuld med 3 killinger eller flere.


Killinger som fjernes for tidligt
Hvis killingerne tages fra deres mor før 12-ugers-alderen, øges risikoen for:
Overdreven sutten på uld, øreflipper eller egen hale – i et forsøg på at få sit suttebehov dækket
Urenlighed – som også kan optræde senere i kattens liv
Overdrevent kontaktsøgende adfærd – i et desperat forsøg på at finde en modererstatning
Separationsangst – kommer f.eks. til udtryk ved, at katten jamrer, når man forlader den
Skyhed eller aggressivitet
Adfærdsproblemer over for andre katte.


Killinger, som har mistet deres mor
Som nævnt bør kattekillinger ikke tages fra deres mor, før de er 12 uger gamle. Hvis de ikke har mulighed for at være hos deres moder, kan man dog anskaffe killinger, fra de er 8 uger gamle. Men så bør man altid anskaffe sig to killinger fra samme kuld. Det kan ikke anbefales, at man selv forsøger af opfostre killinger, som har mistet deres mor. Det er svært og tidskrævende at holde liv i små killinger.
Killingerne skal have speciel modermælkserstatning til killinger. De skal som helt små fodres hver 3.-4. time døgnet rundt og senere 5-6 gange om dagen, og de skal stimuleres til at afgive urin og afføring, indtil de kan klare det ved egen hjælp. Desuden er der, som beskrevet ovenfor, stor risiko for, at killingerne vil udvikle adfærdsproblemer, da man ikke kan erstatte moderens betydning for killingernes normale adfærdsmæssige udvikling.
I stedet bør man forsøge at finde en fostermor til killingerne – dvs. en hunkat, som selv har nogle få killinger.


Katte knytter sig til deres tilholdssted
Katte er territoriale og vil knytte sig til det sted, hvor de holder til. Men når man anskaffer sig en kat eller skifter bopæl, skal katten have lejlighed til at knytte sig til stedet, før den får lov til at løbe frit ud og ind. Det er individuelt, hvor lang tid der vil gå. Men normalt anbefales, at der går 3 uger. Hvis du har en have, kan du gå rundt i haven med katten i sele, så den lærer omgivelserne at kende. Du skal være opmærksom på, at en lille killing ikke er gammel nok til selv at finde hjem igen, hvis den forvilder sig væk. Derfor skal du altid være sammen med killingen, når den er ude for at få erfaring med omverdenen.

http://www.dyrenes-beskyttelse.dk/db/material.nsf/0/089b591679abe187c1257018004fb686?opendocument&exp=d4881ae86093b73bc125703700382105









Kommentar
Fra : dova


Dato : 20-09-08 12:01

Hold da op for en smøre fra DB

En laaaang og ikke udelukkende god, men med mange fejlagtige oplysninger i




Citat
hvor gammel skal en kat v?re for at den kan blive lukket ud og kan finde hjem igen


Det kommer an på........måske er forholdene der hvor du bor, slet ikke egnet til at lukke en kat ud, uanset hvor gammel den er.

Og m.h.t. at finde hjem, kan katte i alle aldre blive udsat for, at de ikke kan finde hjem, selv om de evt. befinder sig få hundrede meter fra bopælen.
Det kræver kun at katten skræmmes væk fra sin afmærkede rute.

Og under alle omstændigheder bør katten først lukkes ud når den er kastreret/steriliseret og øremærket.

Så der mangler oplysninger......hvordan er nærmiljøet som katten skal færdes i. Er det i byen, på landet, hvordan med løsgående katte, hunde o.s.v. Er der meget trafikerede veje o.s.v.

Kommentar
Fra : Nordsted1


Dato : 20-09-08 12:10



Ja en lang men informativ side

Citat
Det kommer an på........måske er forholdene der hvor du bor, slet ikke egnet til at lukke en kat ud, uanset hvor gammel den er.


Citat
Så der mangler oplysninger......hvordan er nærmiljøet som katten skal færdes i. Er det i byen, på landet, hvordan med løsgående katte, hunde o.s.v. Er der meget trafikerede veje o.s.v.


Katte kommer ud, lige gyldigt hvor de bor, mon ikke Draco selv har tænt på dette, inden han/hun fik katten??

Kommentar
Fra : dior


Dato : 20-09-08 13:34

Omkring 14 dage til 3 uger

Kommentar
Fra : Draco


Dato : 20-09-08 15:20

Katten skal lukkes ud i et villakvarter hvor vejen ikke er særligt trafikeret nær store grønne områder... katten er 12 uger gammel og vi har haft den i 5 uger... den er meget interreseret i at komme ud, men vi tør ikke rigtigt i nu da vi ikke ved om den er klar til det...


Kommentar
Fra : Draco


Dato : 20-09-08 15:25

glemte lige at tilføje at den også bor sammen med en 6 år gammel hund, men de kan fint sammen og leger godt sammen...

Kommentar
Fra : dova


Dato : 20-09-08 15:30

Citat
Katte kommer ud, lige gyldigt hvor de bor


Ca 60 % af danmarks kattebestand kommer aldrig udenfor en dør, men lever som indekatte




Citat
Katten skal lukkes ud i et villakvarter hvor vejen ikke er særligt trafikeret nær store grønne områder... katten er 12 uger gammel og vi har haft den i 5 uger


Hvilken årsag er der til at anskaffe en killing 5 uger før den er gammel nok

Hvorfor så store betænkeligheder over at lukke den ud nu den er 12 uger......betænkelighederne over kattens fremtidige adfærd, i forb. med at den er kommet så tidligt væk fra sin mor, burde have været endnu større....og især hvis I ikke har andre katte.

Men okay...benyt det gode vejr og luk døren op, lad katten gå ud, og selvfølgelig hold øje med den, og kald den tilbage hvis den kommer for langt væk fra døren.

Det er altid en chance at tage, at lukke en kat ud, for som nævnt skal der ikke meget til før den kan komme for langt væk og ikke kan finde hjem, og så er det ikke smart hvis katten ikke kan komme ind igen hvis den bliver bange.

Derfor den åbne dør, så katten ved den kan løbe i sikkerhed.

Kommentar
Fra : Nordsted1


Dato : 20-09-08 16:30



I kunne evt. give katten en sele på, her i starten

Kommentar
Fra : metteKanDu


Dato : 26-09-08 09:58

i starten under opsyn og slet ikke om natten sørg for at have en kattebakke
stående

Godkendelse af svar
Fra : Draco


Dato : 29-09-08 23:35

Tak for svaret Nordsted1.

Kommentar
Fra : sarahstella


Dato : 06-04-09 17:55

Du kan gå med den i sele omkring der hvor du bor så den lære stedet af kende. Jeg ville forslå at du går med sele på den ude i ca.2-3 uger. Det har jeg gjordt med mine og de kommer hjem mindst 5. gange om dagen og man kan se dem lege o.s.v.... De er ikke blevet væk. men hvis at du vil hane killinger(og ikke giver den noget der gør så den ikke kan) så kan den godt være væk i lidt tid.
håber det kan hjælpe

Du har følgende muligheder
Eftersom du ikke er logget ind i systemet, kan du ikke skrive et indlæg til dette spørgsmål.

Hvis du ikke allerede er registreret, kan du gratis blive medlem, ved at trykke på "Bliv medlem" ude i menuen.
Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177414
Tips : 31962
Nyheder : 719565
Indlæg : 6407838
Brugere : 218876

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste