/ Forside/ Interesser / Andre interesser / Politik / Spørgsmål
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn 

Kodeord  


Reklame
Top 10 brugere
Politik
#NavnPoint
vagnr 20140
molokyle 5006
Kaptajn-T.. 4553
granner01 2856
jqb 2594
3773 2444
o.v.n. 2373
Nordsted1 2327
creamygirl 2320
10  ans 2208
Hvad ville der ske?
Fra : PeterTheisen
Vist : 391 gange
20 point
Dato : 26-05-09 22:15

Hvis 10 lande havde den samme makroøkonomiske politik, hvad ville der så ske med de 10 landes økonomier?

 
 
Kommentar
Fra : vic2000


Dato : 26-05-09 22:21Kan det næsten siges mere klart end at det hele jo går af Røven til, og det er uanset om det er ti eller 30 det går derhend af

Kommentar
Fra : PeterTheisen


Dato : 26-05-09 22:27

Her kommer mit bud:

Det mest oversete forhold omkring indførelse af euroen er, at den finanspolitiske handlefrihed forsvinder fra eurolandene. Med fælles penge kan EU nemlig ikke tillade, at de enkelte delstater frit fastlægger deres egne offentlige budgetter.

Lad os forestille os, at ØMU'en er etableret med fælles valuta i form af euroen i alle EU-lande. Så sker der det, at der kommer en socialistisk regering til magten i Frankrig. Denne regering ønsker at nedbringe den høje ledighed, og derfor underbudgetterer man bevidst. Derved vokser pengemængden, ikke blot i Frankrig, men også i f.eks. Tyskland og Danmark. Vi har jo de samme penge som franskmændene. Den franske underskudspolitik fører til mere inflation, ikke blot i Frankrig, men i hele EU. Endelig vil den franske underskudspolitik presse renten op og børskurserne ned, ikke bare i Frankrig, men i alle EU-landene. Der er jo et fælles pengesystem.

Det siger sig selv, at en sådan situation ikke kan tillades. Franskmændene og alle andre kan med andre ord ikke frit bestemme deres egen finanspolitik, fordi den får direkte konsekvenser i hele EU. Hvis Frankrig alligevel laver store statsunderskud, og dermed truer den økonomiske stabilitet i hele EU, må Bruxelles og Frankfurt reagere hurtigt. Først kommer der skarpe henstillinger. Så kommer der advarsler, og til sidst lander "de små grå mappemænd" fra Frankfurt og Bruxelles i Paris for at sætte landet under administration. Modsætter Frankrig sig dette, må EU i princippet sættes ind. Det er jo den økonomiske stabilitet i hele EU, som er truet. Nu er det selvfølgelig utænkeligt, at EU sætter militær magt ind mod et af de store medlemslande. Men hvad skal de andre EU-lande så gøre i stedet for? De kan jo ikke bare sidde passivt og se på, at inflationen tager fart og renten stiger hos dem.

Man kunne naturligvis iværksætte en handelsboykot af landet. Men dermed er EU brudt sammen, for EU bygger jo på åbne grænser med fri handel. I øvrigt hjælper en sådan boykot ikke på problemet, for man har jo stadig et fælles pengesystem. I det tænkte eksempel er det sikre resultat, at Frankrig smides ud af EU. Men da er ulykken sket. Man skifter jo ikke bare sine penge ud fra den ene dag til den anden. Det mest sandsynlige er, at hele EU bryder sammen, og at alle medlemslandene genindfører deres egne valutaer. Ingen vil risikere igen at opleve økonomisk kaos på grund af uansvarlighed i et andet land.

Accepteret svar
Fra : BertelBrander

Modtaget 20 point
Dato : 27-05-09 00:29

Man er selvfølgelig nødt til at føre den samme økonomiske politik i de lande der har den samme valuta, i dette tilfælde euroen. Derfor har man også ret skrappe krav til landene, f.eks. underskud på statsfinanser.

Hvad der reelt vi ske hvis et land bevidst ikke ønsker at leve op til kravene er lidt udefineret, på kort sigt vil de andre lande der er med i euroen forsøge at presse landet, men på længere sigt er man nødt til at smide landet ud af euroen, simpelthen for at beskytte sig selv.

Godkendelse af svar
Fra : PeterTheisen


Dato : 27-05-09 07:15

Tak for svaret BertelBrander.

Kommentar
Fra : JørnRudolph


Dato : 27-05-09 07:26

Euroen kommer ...

Men lad det vare længe før det sker ...

Øvro

Du har følgende muligheder
Eftersom du ikke er logget ind i systemet, kan du ikke skrive et indlæg til dette spørgsmål.

Hvis du ikke allerede er registreret, kan du gratis blive medlem, ved at trykke på "Bliv medlem" ude i menuen.
Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177271
Tips : 31960
Nyheder : 719565
Indlæg : 6406863
Brugere : 218860

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste