/ Forside/ Interesser / Hus og have / Møbel-reparationer / Spørgsmål
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Møbel-reparationer
#NavnPoint
pbp_et 1279
dova 1086
ans 978
BjarneD 890
jakjoe 856
Sunowich 850
CLAN 820
miritdk 785
Ysseven 740
10  transor 665
Rensning og oppudsning af lædersæde
Fra : Lisama
Vist : 1431 gange
50 point
Dato : 21-01-05 10:37

Jeg har købt en gammel spisebordsstol af den lidt finere slags, nærmest en salonstol, med lædersæde. Stolen har måske stået et sted hvor der er blevet malet, for der er kommet hvide malingspletter på. Hvordan kan jeg få dem af?
Derudover trænger læderet til at blive "pudset", det er ligesom om det er tøret helt ud og ser faktisk også lidt trist ud. Hvad kan jeg smørre/ polere med?

Lisa

 
 
Kommentar
Fra : hvaderikkeibrug


Dato : 21-01-05 11:32

Med hensyn til malingen, så prøv først at kradse den af med en negl. Er det oliemaling, kan du derefter prøve med terpentin, men forsøg endelig først på noget af det læder, der er under sædet, for at se, hvad der sker. Bliver det meget skjoldet, så er maling-pletten nok kønnere. Er det plasticmaling, er det kun varme, der kan opløse det,og det har læderet nok ikke godt af, men igen, du kan jo prøve et sted, hvor det ikke ses.
Med hensyn til rensning og polering.
Pisk en mild opløsning af sæbespåner i kogende vand, lad det køle af til lunken og vrid så et viskestykke hårdt op i blandingen og tør stolen grundigt af. Vrid eventuelt kluden op og tør af flere gange.
Er der brug for yderligere polering, kan almindelig hvid TIT bruges, men det allerbedste er selvfølgelig saddelsæbe, som fås i sportsforretninger.

Kommentar
Fra : dova


Dato : 21-01-05 11:39

Læder kan ikke tåle særlig skrappe rengøringsmidler.
Sæbespånevand på en hårdt opvredet klud.

Men hvis læderet er så slidt og tørt, er det spørgsmålet om ikke du skal prøve at farve det op igen.
Så skal du rense læderet med acetone, måske det tager malingplatterne også.
Derefter skal læderet farves i den rette nuance med narvsværte.
Og til sidst behandles med noget læderfedt eller olie.

Hvis det er træværket der er maling på, afhænger det lidt af hvordan stolen er behandlet, maling eller lak eller hvad?

mvh dova

Kommentar
Fra : rotw


Dato : 21-01-05 17:40

Læder.
Ægte læder er et rent naturprodukt, derfor er det på samme måde som med træ, der er ikke to huder der er helt ens. Hudens udseende og egenskaber varierer også efter fra hvilken del af dyret den er skåret, og hvilke påvirkninger den har været udsat for. Man kan skære uden om de værste uregelmæssigheder, men så bliver læderet dyrt, eller man kan dække med lak og farve, men så bliver læ- deret lidt stivere og mere plasticagtigt, men til gengæld mindre sart. Normalt søger producenten at placere de mest synlige uregelmæssigheder bag på eller udvendigt på møblet. Det er vigtigt man gør sig klart hvad man ønsker, og sam- men med møbelhandleren finder det læder der svarer til behov og pengepung. De uregelmæssigheder, der altså ikke er fejl, men helt naturlige, kan være:

-Sår efter rifter og flænger fra grene, torne eller pigtråd. Er såret vokset sammen er der ingen svækkelse af læderet.

-Rynker der kan være af forskellig art fra dyr til dyr. Disse rynker kan anes i det færdige læder og er med til at fremhæve at der er tale om et naturprodukt.

-Ætsningsskader fra f. eks. gødning der har ætset mærker på huden.

-Svamp og ringorm, findes på mange dyr.

Disse uregelmæssigheder er kendetegnet for ægte læder, og adskiller det fra plastic.

Læderet kan være fra okser eller bøfler. Bøffellæder har en grovere struktur, og har større variationer i udseendet. Svineskind er uegnet til møbellæder.

Læder garves på flere måder. Mest anvendt til møbler er chromgarvning. Synte- tisk garvning uden chrom er en ny metode der skåner miljøet. Den bruges på enkelte danske produkter. Læderet farves enten med anilin, hvilket giver den mest naturlige overflade, eller det dækfarves. Dækfarve trænger ikke ned i læderet på samme måde som anilin.
Det er umuligt at sige hvad der er bedst, det er et spørgsmål om smag og tem- perament. Læder med en meget tyk dækfarve, evt. påtrykt en kunstig narv, har ikke mange af læderets egenskaber og kan i værste fald krakelere. I den prisklasse er kunstlæder ofte bedre.

Alt læder bør beskyttes mod sollys og stærk varme. Hold møblerne i god afstand fra sydvendte vinduer, brændeovne, radiatorer m.v. Læder har som regel mindre lysægthed end stof, det lækre anilinlæder falmer mest.

Læder kræver som regel ikke megen vedligeholdelse, men kan heller ikke klare sig helt uden. Lædermøbler der er udsat for stort slid, tilsmudsning, udtørring mv. skal vedligeholdes oftere end ved normale forhold.

Fedt nedbryder læder på samme måde som det nedbryder stof. Undgå at spilde eller krumme med fedtholdig mad, snacks o.s.v.

Lædertyper.
Læder med overfladebeskyttelse har en rimelig lysægthed og er let at holde. Det modstår de fleste brugspåvirkninger. Overfladebehandlet læder rengøres med en blød klud, evt. opvredet i demineraliseret vand. Grundig rengøring kan ske med sæbespånevand, 1/4 dl. sæbespåner til 1l. varmt demineraliseret vand, afkøles før brug. Undgå at gnide for kraftigt på læderet. Evt. sæberester poleres væk med en tør klud. Der kan også bruges , et specialmiddel der samtidig er med til at holde læderet smidigt. Spørg møbelhandleren om hvad Deres læder har bedst af. Det er normalt ikke nødvendigt at tilføre læderet yderligere fedtstof. Creme og olie må kun bruges med stor forsigtighed og efter brugsanvisningen. Er overfladen slidt igennem kan olie og creme give grimme skjolder.

Læder med lidt overfladebeskyttelse - semianilin - har næsten samme egenska- ber, men er lidt mere smidigt og lidt mindre lysægte. Vedligeholdelse og rengø- ring som ovenfor.

Læder uden overfladebeskyttelse - ren anilinlæder - er blødt, lækkert og smidigt. Lysægtheden er ikke stor, som regel 4 og derunder, hvorfor det bør beskyttes mod direkte lys. Det opsuger let væsker og fedt f.eks. fra håret og det bliver ofte mørkere i brug. Det vedligeholdes på samme måde som overfladebehandlet læ- der, men det tåler ikke almindelig lædercreme eller olie. Enkelte typer tåler heller ikke sæbe-spåner - spørg møbelhandleren. Der findes efterbehandlingsmidler der kan forbedre brugsegenskaberne på visse ani- lintyper - spørg møbelhandleren.

Ruspalt har ingen narv, det er kødsiden af huden. Det rengøres og vedligeholdes som anilinlæder.

Brug aldrig opvaskemidler, sulfo, opløsningsmidler eller andre rensemidler på læder.

By-Cast læder sælges under forskellige handelsnavne. F.eks. Royal, Creta og Oleosa. By-Cast er spalt (kødsiden) der har fået påtrykt en kunstig narv og derefter overfladebehandlet med en polyurethan belægning. Denne type læder har samme siddekomfort som Sky (plastic) dvs. at produktet ikke kan ånde, og det kan føles lidt fugtigt at sidde på. Slidstyrke og modstandsdygtighed overfor smuds er rimelig. For at bevare plasticoverfladen smidig skal den vedligeholdes med en egnet creme. Dette skal ske 2 til 4 gange årligt afhængig af luftfugtighed, sollys og temperatur. Daglig rengøring sker med en tør klud. By-Cast er følsomt overfor varme, pas på med gløder ol. Hvis overfladen beskadiges så der er passage ned til læderet, kan den i nogle tilfælde repareres. Spørg efter reparationsmidler hos møbelhandleren.


Du har følgende muligheder
Dette spørgsmål er blevet annulleret, det er derfor ikke muligt for at tilføje flere kommentarer.
Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177431
Tips : 31962
Nyheder : 719565
Indlæg : 6407950
Brugere : 218878

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste