/ Forside/ Karriere / Penge / Økonomi / Spørgsmål
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Økonomi
#NavnPoint
Nordsted1 8234
ans 3763
dova 3605
refi 3378
Bille1948 3007
svendgive.. 2320
golfhouse 2300
Paulus1 1990
transor 1945
10  alka 1803
Inflation - savner forklaring på begrebe~
Fra : LarsLindevall
Vist : 1723 gange
20 point
Dato : 28-05-04 15:32

Jeg læser til eksamen i gymnasiet i økonomi.
Men jeg har ikke helt styr på det med inflationen og så tænkte jeg at nogle her måske kunne hjælpe...
Hvilke konsekvenser har det hvis inflationen er for høj? Hvad skyldes inflationen egentlig? Hvordan hænger prisstigninger, som jo er hvad inflation er, sammen med valutakursen?
Bliver det billigere at importere eller dyrere? Nogle fortalte mig at importen bliver dyrere, men det kan jeg simpelthen ikke forstå, for når dk's varer bliver dyrere, må udlandets varer da være billigere i forhold til dette?? Jeg er helt forvirret!!
Håber virkelig der er en der kan hjælpe mig!! Hvis ikke, kan i så anbefale mig et sted hvor jeg kan få svar på mit spørgsmål? Har prøvet på studieportalen, men der kunne jeg slet ikke få et ordentligt svar...
På forhånd tak, MVH. Lars Hansen

 
 
Kommentar
Fra : Teil


Dato : 28-05-04 16:04

Med få ord:
Citat
Inflation er vedvarende stigning i det almindelige prisniveau. Prisniveauet bliver i denne sammenhæng ofte målt ved konsumprisindekset, som alene omfatter de varer, som går til konsum (forbrug). Der skelnes ofte mellem efterspørgselsinflation og udgiftsinflation. Den første angiver, at priserne kan stige, når den samlede efterspørgsel overstiger produktionskapaciteten (udbudet).

Udgiftsinflation angiver, at priserne stiger, fordi kapitalisterne øger priserne, når udgifterne stiger. Udgifterne kan stige pga. øgede lønninger, afgifter eller råvarepriser. Øget produktivitet trækker i modsat retning.

En speciel forklaring på udgiftsinflation findes i teorien om løn-pris spiralen. Den tager udgangspunkt i en enkelt af udgiftsfaktorerne - nemlig lønnen. Når prisen på arbejdskraft øger, fører dette ifølge denne teori til øgede udgifter, som søges kompenseret gennem øgede priser. Marx mener, at dette er at vende tingene på hovedet. Stigende lønninger er ifølge Marx en konsekvens af prisstigninger på de varer, som medgår til at reproducere arbejderne, og er kun undtagelsesvis årsagen til øgede priser.

I forklaringen af den nationale inflation er det nødvendigt at inddrage de nationale kapitalers afhængighed af verdensmarkedet. Når verdensmarkedet er præget af høj inflation - som tilfældet var i 1970'erne hvor råvarepriser og færdigvarer steg hurtigt - smitter det kraftigt af på økonomierne i udviklede kapitalistiske lande som Danmark, der er tæt koblet til verdensmarkedet.

Dette indebærer, at priserne på mange af de varer der indgår i konsumprisindekset direkte eller indirekte er bestemt af verdensmarkedet. Men dette er ingen fyldestgørende forklaring på inflationen, fordi dette indikerer jo ikke andet, end at priserne stiger, fordi priserne stiger på verdensmarkedet, og at lønningerne dermed må stige (med faste valutakurser) hvis ikke reallønnen skal gå ned. Denne lønstigning kan igen føre til, at de kapitalister som er afskærmet fra konkurrence på verdensmarkedet, hæver deres priser. Det er altså nødvendigt at forklare inflationen på verdensmarkedet.

Det er især vigtigt at forklare den voldsomme stigning i inflationen fra ca. 1970. Denne kraftige inflation indtraf samtidig med en stagnerende vækst i produktionen - deraf udtrykket «stagflation», som hyppigt anvendtes i 1970'erne. Disse fænomener kunne forklares ud fra to synsvinkler: 1. Hvad er det ved stagnationen som gør, at de enkelte virksomheder forsøger at øge deres priser? 2. Hvilke samfundsmæssige betingelser må være til stede for at dette «inflationspres» skal kunne realiseres?

Set fra den enkelte kapitals synsvinkel, tager situationen sig således ud: Krisetendenserne i kapitalismen ytrer sig bl.a. i form af overkapacitet. Dvs. virksomhederne får ikke benyttet deres produktionsmuligheder (den konstante kapital) fuldt ud. Dette medfører, at en del af produktionsudstyret ikke svarer til det samfundsmæssige behov. Denne kapital skulle således være blevet reduceret - enten ved fysisk ødelæggelse eller ved prissænkninger. De virksomheder hvor den realiserede merværdi, profitten, er meget lille i forhold til den investerede kapital - dvs. hvor profitraten er lille - har to muligheder: Enten kan de gennemføre en faktisk nedskrivning af den faste kapital eller også kan de øge priserne for at øge profitten. Enhver virksomhed vil åbenbart søge at undgå det første alternativ længst muligt. Når den konstante kapital udgør en stor del af det det koster at producere en vare, vil udgifterne pr. vare stige ved faldende efterspørgsel. Hvis profitraten da skal opretholdes, må dette kompenseres gennem højere priser. Inflationen kan altså forklares med de kapitalistiske virksomheders ønske om at opretholde en «normal» afkastning af kapitalen. En anden sag er, at mindre virksomheder ikke altid har mulighed for dette, fordi de konkurrerer på et marked med mange producenter. De kan ikke vilkårligt hæve priserne, da de så bliver underbudt af andre. Store monopol virksomheder kan lettere kontrollere og fastsætte priserne, fordi priskonkurrencen kan overvindes - f.eks. i form af åbne eller skjulte aftaler koncernerne imellem. I samfundet som helhed eksisterer der altså en stagnerende varemængde, som man skal forsøge at omsætte til højere priser end før. Dette modsvarer en højere pengemængde og/eller en hurtigere omløbshastighed.

Øget bankkredit og forbrugerkredit vil være med til at finansiere betalingsdygtig efterspørgsel. Dertil kommer den statsligt finansierede efterspørgsel. Når staten øger sin efterspørgsel for at krisen ikke skal manifestere sig gennem for stor arbejdsløshed og i konkurser, vil den i høj grad blive finansieret gennem lån. Derfor er statsgælden i de fleste kapitalistiske lande øget drastisk siden 1970'erne. Lånene optages f.eks. ved øget udstedelse af statsobligationer. Disse kan køberne indløse i penge. På denne måde øger pengemængden, idet statsobligationerne har øget kreditten. En retning indenfor den borgerlig økonomi - «monetaristerne» med bl.a. Nobelprisvinderen Milton Friedman i spidsen - drog i slutningen af 70'erne derfor den konsekvens, at staten måtte begrænse væksten i pengemængden.

I starten af 80'erne blev denne økonomiske politik gennemført i bl.a. USA og England, hvilket kastede verdensøkonomien ud i endnu dybere krise. Konsekvensen af den monetaristiske politik er nemlig en opbremsning af statens intervention i økonomien. Det resulterer i, at krisens skjulte konflikter kommer åbent frem bl.a. i form af yderligere arbejdsløshed o.l., men for monetaristerne er dette imidlertid noget af formålet, idet kapitalismen må «renses», for at den skal komme ud af krisen. Kapitalisterne i USA brød sig imidlertid ikke om denne medicin, og tvang derfor i 82-83 USA's regering til at intervenere kraftigere i krisen. Det skete gennem voldsomt oppustede militærbudgetter - den såkaldte militær-keynesianisme (se Keynes).

Staten vil også kunne påvirke priserne mere direkte end gennem lånefinansieret efterspørgsel. En del varer bliver jo produceret af staten. Når prisen på de varer som indgår i produktionen stiger, vil også færdigvarepriserne stige. Hvis produktionen foregår efter princippet om balancerede budgetter, må dette resultere i prisstigninger. Også finansieringen af statslige aktiviteter mere generelt (bureaukrati, voldsapparat o.l.) sker i større udstrækning end gennem afgifter. Også dette får betydning for priserne.

Til forskel fra 1970'ernes højinflation, har 90'erne globalt været præget af lav inflation. Den historisk lave inflation har dels været baseret på hastigt faldende råvarepriser - verdenskrisen er i nogen udstrækning væltet over på råvareproducenterne i den tredje verden. Men den har også været baseret på en mere intens priskonkurrence mellem virksomhederne. Mange markeder er blevet lukket op overfor konkurrence fra udlandet, hvilket har reduceret mulighederne for lokale prisstigninger, og dermed inflation. Samtidig anvender udenlandske virksomheder priskonkurrencen som middel til at trænge ind på nye markeder.

Siden midten af 1999 har inflationen atter været svagt stigende, hvilket skal ses i sammenhæng med de stigende oliepriser. Olien er fortsat en vigtig produktionsfaktor i den kapitalistiske verdensøkonomi.


Kommentar
Fra : LarsLindevall


Dato : 28-05-04 16:12

Ok det fik jeg så intet ud af...
Men hvis der er nogen der kan anbefale et sted hvor kan få svar på mine spørgsmål, et for et, ville jeg blive glad!
Men tak for forsøget Teil...



Kommentar
Fra : LarsLindevall


Dato : 28-05-04 16:13

Mit problem er nok at jeg skal have skåret tingene ud i pap når det drejer sig om samfundsøkonomi...

Kommentar
Fra : Teil


Dato : 28-05-04 16:15

Jeg kan anbefale ca 3000 bøger i emnet.
Dine grå celler skal altså på arbejde.
Inflation er ikke 5 min. forelæsning og så AHA.

Kommentar
Fra : Teil


Dato : 28-05-04 16:17

Lad os håbe nogen har en bedre forklaring.


Kommentar
Fra : Teil


Dato : 28-05-04 16:24

Lad os sige du sælger et produkt som alle vil have. Dermed kan du hæve prisen.
Det er inflation, for hvem vil ikke tjene mere når muligheden er der.
En inflation i Dk forringer kronens værdi i forhold til udlandet. Altså skal du
op med flere danske mønter for at handle i et andet land.

Kommentar
Fra : Teil


Dato : 28-05-04 16:28

Den udvikling der sker i østen skaber inflation, stor efterspørgsel hæver priserne.
Inflationen kan dæmpes med renter til en grad.

Accepteret svar
Fra : snaptil

Modtaget 30 point
Dato : 28-05-04 16:42

man kan ikke sige inflation er direkte negativt.. men det bedste er at holde den på et moderat niveau... feks hvis du tænker anden verdenskrig eller evt det russiske samfundspriser.. det er ekstremer.. hvor priserne/løn ikke hænger sammen .. forstil dig en vare som alle skal have .. pludselig tage en stor stigning i prisen.. hvis du skal have varen.. må du også selv tjene flere penge.. dermed søger du får at det produkt du leverer til markedet.. stiger i pris.. og dermed er en kædereaktion sat igang..hvor priserne kan tage himmelflugt..
fra 2 vk. nåede man op på mil. mark sedler mener jeg..

forestil dig folk der gerne vil låne penge ud til andre, hvilken rente skal de tage hvis renten er nul.
hvis den er nul er deres risiko for at låne penge ud kun den risiko som låneren giver udtryk for..
hvis inflationen er 5% årligt skal de ligge 5% til det forrige eksempel for at blive stillet lige så godt..
hvis inflationen ikke er stabil.. er det usikkert at åne penge ud.. og renten kan tage himmelflugt...
dermed er der mange folk der vælger ikke at starte virksomheder med mere.. og det bremser samfundet...

mere???

hvilken rente skal de tage hvis 1

Kommentar
Fra : LarsLindevall


Dato : 28-05-04 16:57

Men jeg ville gerne have en forklaring på sammenhængen mellem inflation og kronens værdi - hvorfor falder den?

Godkendelse af svar
Fra : LarsLindevall


Dato : 28-05-04 17:01

Tak for svaret snaptil.
                        

Kommentar
Fra : snaptil


Dato : 28-05-04 17:17

5 kr =1 mælk =>
i usa måske 1 mælk = 0,75 dollar... hvis så 1 mælk pludselig koster 1000 kr. i dk men stadig 0,75 dollar i usa ... så må 0,75 dollar være lime 1000 kr. hvis dk og usa handler mælk sammen
... meget forenklet

Kommentar
Fra : snaptil


Dato : 28-05-04 17:21

men der er selvfølgelig andre parametrer der har indflydelse på pris sammenligning og dermed kursen fragt, told osv hvor told især er skældt ud for at forhindre frihandlen..

men det er også et stort emne

Kommentar
Fra : LarsLindevall


Dato : 28-05-04 17:24

Men hvorfor bliver kronens værdi mindre ved inflation? Har ikke helt forstået det endnu!

Kommentar
Fra : snaptil


Dato : 28-05-04 17:32

udgangseksempel
5 kroner = 1 dollar og hvis det svarer til en prisen på eksempelvis en liter mælk(i dette tilfælde er mælk et udtryk for alle varer der handles imellem landende).
=kurs 500 der skal 500 kroner til for at købe 100 dollar

inflation i danmark
nu koster mælk 6 kroner, men stadig 1 dollar i usa
=kurs 600 der skal altså 600 kroner til for at købe 100 dollar...
flere dk kroner op .. altså er kronens værdi forringet


Kommentar
Fra : snaptil


Dato : 28-05-04 17:33

alle andre parematrer er fastlåste og uden betydning i det tænkte eksempel...

Kommentar
Fra : LarsLindevall


Dato : 28-05-04 17:35

Ok - men hvordan bliver mælken så billigere at eksportere? Den er jo steget i pris!

Du har følgende muligheder
Eftersom du ikke er logget ind i systemet, kan du ikke skrive et indlæg til dette spørgsmål.

Hvis du ikke allerede er registreret, kan du gratis blive medlem, ved at trykke på "Bliv medlem" ude i menuen.
Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177428
Tips : 31962
Nyheder : 719565
Indlæg : 6407944
Brugere : 218877

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste