Færdigkøbt mos er kun til en nødløsning.
Det bedste (og dyreste) ER de store madæbler, Belle de Boscoop. Jeg er så heldig at have adgang til et par træer med store grimme æbler på. Så hvert efterår samler jeg så mange, jeg gider, -skræller dem, skærer dem i stykker og koger dem lidt. Og så ryger de i fryseren så jeg har råvarer til æbleflæsk og -kage i løbet af vinteren.
Æblestykkerne koges næsten møre med en passende mængde sukker. Moses efter behov. En ovnfast skål gnides med smør og drysses med æblekagerasp så både bund og sider er dækket. Herpå lægges et lag makroner. Et lag æblemos lægges ovenpå makronerne og herpå igen et lag æblekagerasp. Man fortsætter med lag til skålen er fyldt eller ingredienserne er brugt op. Man slutter med æblekagerasp UDEN makroner.
Detefter lægges små klatter smør på rasplaget og skålen sættes i ovnen og bages ved god varme ca. 200grader- til øverste lag har fået en lille smule farve. Skålen tages ud og køler noget af. Serveres med flødeskum eller med rå-creme.
Hvis det skal være "gammeldags æblekage" så SKAL man da lave raspen selv.
Du tager en klat smør på panden og lader det smelte mens du blander rasp og sukker i en skål. Blandingen hældes ud smørret når det bruser, inden det begynder at blive mørkt.
Og så er det bare at røre i raspen HELE tiden indtil den har fået en passende farve. PAS PÅ den ikke bliver sort.
Når farven er passende, så tag panden af og BLIV VED MED at røre i raspen. Ellers stivner det i klumper. Hvis du har lidt travlt kan du hælde raspen ud i en bradepande el. lign. der kan tåle varmen. Så køler det hurtigere. Men bliv ved med at røre i det til du kan røre ved det med fingrene uden at brænde dig.
Vanilje hører da ikke til i æblemassen...
Man kan evt. lave en vaniljecreme til i stedet for flødeskum...
Men hvis man vil have en ekstra smag til æblemosen, så er det da et par kanelstænger, der skal koge med...
Vi har vist hver især HELT urokkelige ideer om, hvad "gammeldags æblekage" er for noget...