|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Crumble Fra : Lisa
 | 
 Dato :  16-05-03 12:40
 | 
 |  |  |  |  | 
  Lars Andersen (16-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Lars Andersen
 | 
 Dato :  16-05-03 13:15
 | 
 |  | 
 
            I skolekøkkenet for 16-18 år siden kaldte vi det vist "smuldre-dej"
   - Lars
 On Fri, 16 May 2003 13:40:26 +0200, "Lisa" <lissa130@hotmail.com>
 wrote:
 >Er der noget navn for "crumble"
 >http://papa.essortment.com/applescrumbler_rrsh.htm >på dansk? Dvs. en kage med frugt og en tø dej der smuldres hen over?
 >Mvh Lisa
 >
            
             |  |  | 
  Coffea ramosa (16-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Coffea ramosa
 | 
 Dato :  16-05-03 13:44
 | 
 |  | 
 
            > I skolekøkkenet for 16-18 år siden kaldte vi det vist "smuldre-dej"
 >    Det rigtigt, for jeg så netop en ny tærte i Kvickly. En smuldre-dejs
 svesketærte..
 Men hvordan laves denne smuldre dej?
            
             |  |  | 
   Lars Andersen (16-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Lars Andersen
 | 
 Dato :  16-05-03 14:32
 | 
 |  | 
 
            Grundlæggende er det vist bare en alm. mørdej, som smuldres ud over
 fyldet (oftest frugt) i stedet for at lave traditionel bund (og evt
 låg).
 On Fri, 16 May 2003 14:43:46 +0200, "Coffea ramosa" <no@mail.com>
 wrote:
 >> I skolekøkkenet for 16-18 år siden kaldte vi det vist "smuldre-dej"
 >>    >
 >Det rigtigt, for jeg så netop en ny tærte i Kvickly. En smuldre-dejs
 >svesketærte..
 >
 >Men hvordan laves denne smuldre dej?
 >
            
             |  |  | 
   Deleuran (16-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Deleuran
 | 
 Dato :  16-05-03 15:26
 | 
 |  | 
 "Coffea ramosa" <no@mail.com> wrote in message
 news:ba2me1$1ctq$1@news.net.uni-c.dk...
 > > I skolekøkkenet for 16-18 år siden kaldte vi det vist "smuldre-dej"
 > >    >
 > Det rigtigt, for jeg så netop en ny tærte i Kvickly. En smuldre-dejs
 > svesketærte..
 >
 > Men hvordan laves denne smuldre dej?
 >
 Det er rigtigt at en smudredej er en sød (lidt tør) mørdej der smuldres ud
 over fyldet, men jeg synes at du skal have opskriften på min favorit der
 indeholder havregryn., det smager nemlig dejligt.
 Smuldredej:
 ¾ dl sukker
 1½ dl havregryn
 1 dl hvedemel
 125 g smør
 Bland sukker, havregryn og mel i en skål. Findel smørret i blandingen, så
 det bliver smuldrende. Fordel smuldredejen over frugten.
 Bages ved 225° midt i ovnen ca. 20 minutter.
 Lone
            
             |  |  | 
    Coffea ramosa (16-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Coffea ramosa
 | 
 Dato :  16-05-03 17:17
 | 
 |  | > Det er rigtigt at en smudredej er en sød (lidt tør) mørdej der smuldres ud
 > over fyldet, men jeg synes at du skal have opskriften på min favorit der
 > indeholder havregryn., det smager nemlig dejligt.
 
 Tak, den vil jeg prøve.
 
 Men hvad med bunden? Er det en normal mørdejs bund rullet med kagerulle?
 Normalt putter jeg strimler af min mørdej ovenpå mine tærter så jeg får et
 ternet mønster.
 
 > Smuldredej:
 > ¾ dl sukker
 > 1½ dl havregryn
 > 1 dl hvedemel
 > 125 g smør
 
 Jeg kan se at det er uden æg, og det tror jeg faktisk er hele ideen med
 smuldredej. For min dej er helt umulig at rulle ud hvis jeg putter for lidt
 æg.
 
 Jeg plejer også at bruge flormelis istedet for sukker, tror du det vil gøre
 en forskel?
 
 - Ramosa
 
 
 
 
 |  |  | 
     Deleuran (16-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Deleuran
 | 
 Dato :  16-05-03 22:43
 | 
 |  | 
 "Coffea ramosa" <no@mail.com> wrote in message
 
 > Men hvad med bunden? Er det en normal mørdejs bund rullet med kagerulle?
 > Normalt putter jeg strimler af min mørdej ovenpå mine tærter så jeg får et
 > ternet mønster.
 
 Ingen kagebund i pien kun frugt med smuldredejen oven på (den danner et
 anarkistisk møster af små sprøde toppe). Mine favoriter er æbler blancheret
 i sukkervand overhældt med calvados el. armagnaclikør eller en blanding af
 friske nektariner og blåbær.
 Husk at servere flødeskum, is eller råcreme til.
 
 > Jeg plejer også at bruge flormelis istedet for sukker, tror du det vil
 gøre
 > en forskel?
 
 Jeg ved det faktisk ikke, men ville være lidt bekymret da strukturen i den
 færdige pie er svagt karameliseret/lidt knasende vil flormelis gøre det?
 
 Lone
 
 
 
 
 |  |  | 
      Coffea ramosa (17-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Coffea ramosa
 | 
 Dato :  17-05-03 00:31
 | 
 |  | > Ingen kagebund i pien kun frugt med smuldredejen oven på (den danner et
 > anarkistisk møster af små sprøde toppe).
 
 Ja, det giver logik da smuldredejen jo vil tildække alle huller. Da dejen
 netop er smuldret giver det også mening at den ku skal have 20 minutter i
 oven, da overfladen på dejen er meget større pga. mindre stykker. Samt
 frugterne er tildækket, hvor de i en normal tærte først skal tilsættes efter
 et stykke tid, for at undgå at blive helt skoldet.
 
 > Mine favoriter er æbler blancheret i sukkervand
 
 Nu skal jeg lige være helt med på hvad du mener med blanchere. Når jeg
 blanchere spinat er det ned i kogende vand i 1 minut, og så over i isvand...
 Er det også sådan med æbler? og skal sukkervandet være sirupsagtig, eller
 blot sødet lidt?
 
 > overhældt med calvados el. armagnaclikør eller en blanding af
 
 Har aldrig hørt om/set disse produkter. Jeg har lige købt 600ml ahornsirup
 på tilbud, kan det bruges?
 
 > Jeg ved det faktisk ikke, men ville være lidt bekymret da strukturen i den
 > færdige pie er svagt karameliseret/lidt knasende vil flormelis gøre det?
 
 Hmm nej, flormelis burde netop gøre dejen mør (som mørdej) og ikke knasende
 som sukker.
 
 
 
 
 |  |  | 
       Mads Thorning Peders~ (17-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mads Thorning Peders~
 | 
 Dato :  17-05-03 17:16
 | 
 |  | 
 "Coffea ramosa" <no@mail.com> skrev i en meddelelse
 news:ba3sb2$1g8s$1@news.net.uni-c.dk...
 > > overhældt med calvados el. armagnaclikør eller en blanding af
 >
 > Har aldrig hørt om/set disse produkter. Jeg har lige købt 600ml ahornsirup
 > på tilbud, kan det bruges?
 Hehe...calvados og armagnac er sprut, så det bliver nok lidt for sødt hvis
 du vælger at hælde sirup over i stedet    Mvh Mads
            
             |  |  | 
       Deleuran (17-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Deleuran
 | 
 Dato :  17-05-03 19:13
 | 
 |  | 
 
 >
 > Nu skal jeg lige være helt med på hvad du mener med blanchere. Når jeg
 > blanchere spinat er det ned i kogende vand i 1 minut, og så over i
 isvand...
 > Er det også sådan med æbler?
 
 Ja de skal bare have et opkog.
 
 > og skal sukkervandet være sirupsagtig, eller blot sødet lidt?
 
 Kun sødet lidt.
 
 > > overhældt med calvados el. armagnaclikør
 
 > Har aldrig hørt om/set disse produkter. Jeg har lige købt 600ml ahornsirup
 > på tilbud, kan det bruges?
 
 Det bliver nok vel sødt. Calvados er Normandisk æblebrændevin og Armagnac er
 brændevin fra Sydvestfrankrig lavet på vin a la cognac.
 
 God fornøjelse
 Lone
 
 
 
 
 |  |  | 
        Coffea ramosa (18-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Coffea ramosa
 | 
 Dato :  18-05-03 00:36
 | 
 |  | Så har jeg lavet den, med æbler og cognac. Har ikke smagt endnu, men det
 dufter herligt.
 
 Jeg synes dog at din opskrift har for lave mål, da dejen ikke rækkede til en
 hel (normal størrelse?) tærtebund. Så æblerne ude i siderne blev ikke
 tildækket.
 
 Desuden vil jeg nærmere beskrive dejen som klistret, end smuldrende. Den
 skulle nærmes smøres ud. Har det noget at gøre med jeg ikke brugte nok tid
 på æltning/røring? eller er det bare for meget smør i forhold til de andre
 ingredienser.
 
 - Ramosa
 
 
 
 
 |  |  | 
         Nette (18-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Nette
 | 
 Dato :  18-05-03 01:05
 | 
 |  | 
 "Coffea ramosa"  skrev i en meddelelse
 news:ba6h14$fo6$1@news.net.uni-c.dk...
 
 > Jeg synes dog at din opskrift har for lave mål, da dejen ikke rækkede til
 en
 > hel (normal størrelse?) tærtebund. Så æblerne ude i siderne blev ikke
 > tildækket.
 
 Det skal de heller ikke nødvendigvis. Dejen skal smuldres over, og der kan
 sagtens være "helligdage" hvor frugterne stikker frem.
 
 > Desuden vil jeg nærmere beskrive dejen som klistret, end smuldrende. Den
 > skulle nærmes smøres ud. Har det noget at gøre med jeg ikke brugte nok tid
 > på æltning/røring? eller er det bare for meget smør i forhold til de andre
 > ingredienser.
 
 Har du fyldt ekstra smør i da?
 Ellers vil jeg nok vove den påstand, at du har æltet FOR meget. Mørdej har
 det med at blive klistret, når den æltes for meget. Den skal kun lige æltes
 sammen.
 
 Nette
 
 
 
 
 
 |  |  | 
      Gitte Sørensen (17-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Gitte Sørensen
 | 
 Dato :  17-05-03 12:27
 | 
 |  | 
 
            Fri, 16 May 2003 23:43:24 +0200, skrev "Deleuran"
 <maj2002@wienervej.dk> :
 >Mine favoriter er æbler blancheret
 >i sukkervand overhældt med calvados el. armagnaclikør eller
 > en blanding af friske nektariner og blåbær.
 Eller lige nu, hvor det er årstiden for friske rabarber, så kan du
 bruge rabarberstykker, der lige har fået et opkog med lidt sukker og
 vanille først.
 -- 
 Gitte Sørensen
 Hjemmeside med bl.a. Galleri:     http://home.tiscali.dk/cgsorens Webshop med kosmetik & undertøj:  http://kosmetik-tak.dk Homeparty (kosmetik & undertøj):  http://gittes.dk |  |  | 
       Mette Svangren Gutte~ (17-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mette Svangren Gutte~
 | 
 Dato :  17-05-03 16:07
 | 
 |  | 
 "Gitte Sørensen" <gitte@superbruger.dk> skrev i en meddelelse
 news:gu6ccvodarek0g3tnt814vte0h7n039i16@4ax.com...
 > Fri, 16 May 2003 23:43:24 +0200, skrev "Deleuran"
 > <maj2002@wienervej.dk> :
 >
 > >Mine favoriter er æbler blancheret
 > >i sukkervand overhældt med calvados el. armagnaclikør eller
 > > en blanding af friske nektariner og blåbær.
 >
 > Eller lige nu, hvor det er årstiden for friske rabarber, så kan du
 > bruge rabarberstykker, der lige har fået et opkog med lidt sukker og
 > vanille først.
 >
 Jeg giver dem ikke noget opkog, bare skær rababeren i passende stykker, drys
 lidt sukker + evt. vanillesukker over, lad trække en halv times tid, så
 smuldredejen over og i ovnen. Kold creme fraiche eller flødeskum til og
 succesen er hjemme! Jeg har i hvert fald aldrig hørt dårligt om min
 rabarberkage    MVH Mette
            
             |  |  | 
 |  |