|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Dekantering af rødvin Fra : Peter F.
 | 
 Dato :  16-04-03 15:48
 | 
 |  | Hvis man hælder sin rødvin over på en karaffel inden den serveres, hvor lang
 tid inden skal det egentlig gøres. For at man får mest ud af det?
 
 Hilsen Peter
 
 
 
 
 |  |  | 
  Krabsen (16-04-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Krabsen
 | 
 Dato :  16-04-03 16:23
 | 
 |  | Det kommer an på, hvorfor man gør det...
 
 For at 'ilte' en ung vin, så den bliver mere drikkevenlig:
 Nogle timer i forvejen.
 
 
 For at undgå bundfaldet i en gammel vin:
 Nogle få minutter før den skal drikkes!  Er vinen så gammel, vil den
 ofte 'dø' efter kort tid i glasset..
 
 
 mvh
 
 Krabsen
 
 
 
 "Peter F." <*remove*pfs@lightship.fjerndette.dk> skrev i en meddelelse
 news:3e9d6bec$0$31958$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
 > Hvis man hælder sin rødvin over på en karaffel inden den serveres, hvor
 lang
 > tid inden skal det egentlig gøres. For at man får mest ud af det?
 >
 > Hilsen Peter
 >
 >
 
 
 
 
 |  |  | 
  Anders (16-04-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Anders
 | 
 Dato :  16-04-03 17:57
 | 
 |  | 
 "Peter F." <*remove*pfs@lightship.fjerndette.dk> skrev i en meddelelse
 news:3e9d6bec$0$31958$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
 > Hvis man hælder sin rødvin over på en karaffel inden den serveres, hvor
 lang
 > tid inden skal det egentlig gøres. For at man får mest ud af det?
 >
 > Hilsen Peter
 >
 
 
 Jeg bruger følgende metode, til at vurdere om vinen med fordel kan
 dekanteres.
 
 Skænk ca. ½ glas og smag på vinen.
 Lad glasset stå 10-15 minutter.
 Smag på vinen igen.
 
 Hvis den smager bedre nu, er det en fordel at dekantere. Det er svært at
 sige hvor længe, det afhænger også af, om du har en rigtigt bredbundet
 karaffel, men 1-2 timer er ofte passende.
 
 Store vine, der drikkes tidligere end optimalt, kan dekanteres i mange mange
 timer, for at "efterligne" den udvikling der på flasken ville have taget år.
 
 Ældre vine (10 år+)bør som regel dekanteres umiddelbart før de skal drikkes.
 Dog anbefaler bl.a Chateau Latour at også deres ældre vine får ½-1 time på
 karaffel, og jeg har da også selv drukket meget gammel vin, der først
 "åbnede op" sent.
 
 mvh
 Anders
 
 
 
 
 |  |  | 
  [2900] Jesper Haaber~ (16-04-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : [2900] Jesper Haaber~
 | 
 Dato :  16-04-03 23:37
 | 
 |  | 
 
            Peter F. <*remove*pfs@lightship.fjerndette.dk> wrote:
 > Hvis man hælder sin rødvin over på en karaffel inden den serveres, hvor lang
 > tid inden skal det egentlig gøres. For at man får mest ud af det?
 På den sicilianske restaurant som ligger ved siden af min bopæl
 dekanterer de alle rødvin inden servering - jeg skulle mene at de har
 temmelig godt styr på hvordan en vin skal behandles ?!
 -- 
 Med venlig hilsen Jesper
http://www.gylling.net/ ftp://80.197.181.14/ - in action from 9 am - 0.30 am CET
            
             |  |  | 
  Jan Bøgh (17-04-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jan Bøgh
 | 
 Dato :  17-04-03 11:25
 | 
 |  | "[2900] Jesper Haaber Gylling" <jesper@gylling.net> wrote in message
 news:1ftjaz0.1wra3ga6m144xN%jesper@gylling.net...
 
 > På den sicilianske restaurant som ligger ved siden af min bopæl
 > dekanterer de alle rødvin inden servering - jeg skulle mene at de har
 > temmelig godt styr på hvordan en vin skal behandles ?!
 
 Eller så serverer de kun noget umodent siciliansk plunkvin, der i høj grad
 har gavn af en iltning.
 At de ukritisk dekanterer alt tyder i hvert fald ikke på voldsom høj
 vinkundskab - medmindre at de /ved/ at de ikke har bedre vine.
 
 vh
 Jan
 
 
 
 
 |  |  | 
  Jan Bøgh (17-04-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jan Bøgh
 | 
 Dato :  17-04-03 11:38
 | 
 |  | 
 
            "Peter F." <*remove*pfs@lightship.fjerndette.dk> wrote in message
 news:3e9d6bec$0$31958$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
 > Hvis man hælder sin rødvin over på en karaffel inden den serveres, hvor
 lang
 > tid inden skal det egentlig gøres. For at man får mest ud af det?
 Som andre har skrevet er der 2 årsager til dekantering. Hvis det er for at
 undgå bundfald i -især ældre - vine, bør det gøres forsigtigt og umiddelbart
 før vinen skal drikkes.
 Er det for at ilte vinen, så skal den omhældes under mest muligt plasken -
 det handler jo om at få npget luft pisket ind i vinen. Jeg har prøvet at
 eksperimenter med at lave den 'plaskende' omhældning 4 timer, 2 timer og et
 kvarter før brug. Ingen kunne ved blindsmagning smage forskel (vinen var en
 ung rosso salento). Jeg har rent faktisk også ved en lejlighed prøvet at
 ilte vin med en udstrømmersten og en luftpumpe til et akvarium. Med et
 glimrende resultat. Dog har jeg ikke udført dette forsøg i sammenlignin med
 de andre.
 Min konklusion: Det er ikke afgørende hvor lang tid i forvejen man gør det.
 I samme serie af eksperimenter forsøgte jeg også med forskellige
 opvarmningsmetoder. Målet var opvarmning til 18 grader. En flaske blev
 placeret i en vinduskarm og fik et helt døgn til klimatilpasning. Den næste
 blev varmet op over et par timer ved at flaske blev sat i lunken vand. Og
 den sidste fik et hug i mikroen. Mit vintermometer (elektronisk med en
 usikkerhed på under 0,1 grad) viste at vinene var 18 grader +/- 0,2 grader.
 Og interessant nok: Ingen kunne smage forskel. Vinene opbevares ved 12-13
 grader.
 Så alt i alt tyder disse simple forsøg, som enhver let kan eftergøre (det er
 ikke så svært at samle et selskab, der kan drikke 3 flasker vin    på at
 processen er mindre vigtig.
 Jeg må dog medgive at jeg ikke udsætter mine gode bourgogner eller andre
 bedre vine for denne behandling   .
            
             |  |  | 
  Ole Larsen (17-04-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ole Larsen
 | 
 Dato :  17-04-03 16:02
 | 
 |  | 
 "Jan Bøgh" <jan@boegh-dot-net> skrev i en meddelelse
 news:3e9e8355$0$141$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
 > Jeg må dog medgive at jeg ikke udsætter mine gode bourgogner eller
 andre
 > bedre vine for denne behandling   .
 Åh, endnu en Bourgogne-tilhænger.
 Mvh
 Olew
            
             |  |  | 
   Jan Bøgh (17-04-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jan Bøgh
 | 
 Dato :  17-04-03 19:00
 | 
 |  | 
 
            "Ole Larsen" <oleNOSPAMtan@nospam.dk> wrote in message
 news:Bnzna.19575$y3.1818717@news010.worldonline.dk...
 > Åh, endnu en Bourgogne-tilhænger.
 Det kan jeg love dig. Og Rhonevins-, Bordeaux (næh forresten - dem boykotter
 jeg pga. elendigt QPR - måske skulle det udvides pga. den arrogante stodder
 til Chirac!), Alsace-, Piemonte-, Valpolicella-, Toscaner-,
 og.....og....og...-tilhænger!
 Men kongen over alle vine er........Tradaaaaa! Tæppe til side og fyr op for
 spotlightet: Bourgogne fra Cote d'Or    Intet over og intet ved siden af /God/ Bourgogne. Har man først en gang
 smagt en 15-20 år gammel grand cru i en god årgang fra Vosne eller Echézeaux
 er sex kun det næstbedste i livet - til gengæld er det en hel del billigere
   vh
 Jan
            
             |  |  | 
    Henning (18-04-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Henning
 | 
 Dato :  18-04-03 07:44
 | 
 |  | 
 
            Jow, jeg kan skam stadig huske mine Bonnes Mares (Piere Ponelle) fra 1929,
 som drak midt i 70'erne.
 Med bourgogne kommer man nemt ud for dyrt betalte skuffelser, og det er RET
 svært at få vinhandleren til at lade en smage på varen først, og blandt de
 dårlige erfaringer er Clos Vogeaut fra 1972, hvor jeg i årevis gemte 2 fl.,
 som siden viste sig ikke at være ulejligheden værd at åbne.
 Der er mange andre rigtig gode vine, og idag finder jeg først og fremmest
 mine røde vine i Italien, og de hvide i Tyskland.
 Henning
 "Jan Bøgh" <jan@boegh-dot-net> skrev i en meddelelse
 news:3e9eeafe$0$136$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
 > "Ole Larsen" <oleNOSPAMtan@nospam.dk> wrote in message
 > news:Bnzna.19575$y3.1818717@news010.worldonline.dk...
 >
 > > Åh, endnu en Bourgogne-tilhænger.
 >
 > Det kan jeg love dig. Og Rhonevins-, Bordeaux (næh forresten - dem
 boykotter
 > jeg pga. elendigt QPR - måske skulle det udvides pga. den arrogante
 stodder
 > til Chirac!), Alsace-, Piemonte-, Valpolicella-, Toscaner-,
 > og.....og....og...-tilhænger!
 > Men kongen over alle vine er........Tradaaaaa! Tæppe til side og fyr op
 for
 > spotlightet: Bourgogne fra Cote d'Or    > Intet over og intet ved siden af /God/ Bourgogne. Har man først en gang
 > smagt en 15-20 år gammel grand cru i en god årgang fra Vosne eller
 Echézeaux
 > er sex kun det næstbedste i livet - til gengæld er det en hel del
 billigere
 >    >
 > vh
 > Jan
 >
 >
            
             |  |  | 
    Ole Larsen (18-04-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ole Larsen
 | 
 Dato :  18-04-03 13:26
 | 
 |  | 
 "Jan Bøgh" <jan@boegh-dot-net> skrev i en meddelelse
 news:3e9eeafe$0$136$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
 > "Ole Larsen" <oleNOSPAMtan@nospam.dk> wrote in message
 > news:Bnzna.19575$y3.1818717@news010.worldonline.dk...
 >
 > > Åh, endnu en Bourgogne-tilhænger.
 >
 > Det kan jeg love dig. > Men kongen over alle vine er........Tradaaaaa!
 Tæppe til side og fyr op for
 > spotlightet: Bourgogne fra Cote d'Or    Præcist! Og et ophold i Beaune kan give uforglemmelige oplevelser.
 > Intet over og intet ved siden af /God/ Bourgogne. Har man først en
 gang
 > smagt en 15-20 år gammel grand cru i en god årgang fra Vosne eller
 Echézeaux
 > er sex kun det næstbedste i livet - til gengæld er det en hel del
 billigere
 >    >
 > vh
 > Jan
 På ryggen af en god traditionel motorcykel i adstadigt tempo ad
 landeveje på en typisk
 god Dansk sommerdag med mild til frisk vind, blå himmel og drivende
 skyer som hvide
 uldtotter, er no. 1. Det er ren eufori.
 Og er det ovre ved æ hav, er det også katarsis. Derefter kommer
 Bourgognen.
 Mvh
 Ole
            
             |  |  | 
     Jan Bøgh (18-04-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jan Bøgh
 | 
 Dato :  18-04-03 16:09
 | 
 |  | 
 
            "Ole Larsen" <oleNOSPAMtan@nospam.dk> wrote in message
 news:7aSna.20885$y3.1891352@news010.worldonline.dk...
 > > spotlightet: Bourgogne fra Cote d'Or    >
 > Præcist! Og et ophold i Beaune kan give uforglemmelige oplevelser.
 Helt afgjort. Det kan kun anbefales på det kraftigste. Men kan meget let
 give et tungt hoved - der er dælme mange km. kældre under den by!
 > På ryggen af en god traditionel motorcykel i adstadigt tempo ad
 > landeveje på en typisk
 > god Dansk sommerdag med mild til frisk vind, blå himmel og drivende
 > skyer som hvide
 > uldtotter, er no. 1. Det er ren eufori.
 > Og er det ovre ved æ hav, er det også katarsis. Derefter kommer
 > Bourgognen.
 Det var måske værd at prøve. Jeg er efterhånden ved at nå den alder, hvor
 mange danskere genanskaffer MC'en i drømmeudgaven. Og jeg har længe drømt om
 så'n en klassisk Bimmer med 750cc og kardanaksel! Og hvad fa'en: Bourgognen
 er blevet alt for dyr - sex får vel på et tidspunkt en ende, så måske er det
 her man skal søge sjælens forløsning fra de daglige trakasserier!
 vh
 Jan
            
             |  |  | 
  Pierre Roland (19-04-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Pierre Roland
 | 
 Dato :  19-04-03 08:46
 | 
 |  | Hvis der bare var en eller to herinde der viste et hak om dekantering/
 iltning (2 forskellige ting) inden i bega jer ud i at vejlede ville jeg
 blive over lykkelig.
 Dekantering er VOLTÆGT af en vin, det er det samme når de store "bøffer" går
 i fitnes center og tar hormoner, for at frem provokere noget der normalt
 ville tage årtier.
 Ladvær med at ilte din vin, skænk den i glasset 10 min før den skal drikkes,
 hvis den stadig er lukket så brug resten der er i flasken i maden og de
 resterede flasker gemmer du i et par år.
 Det er bare et tegn på at en vin ikke er moden når godt folk og restauranter
 smidder deres vin på karaffel.
 Jeg ved godt at der er mange der vil sige noget andet men, faktum er at
 iltning er for at fremprovokere noget og som aldrig vil blive det optimale,
 der er efter min mening respektløs og svineri af god vin.
 
 Pierre
 
 "Peter F." <*remove*pfs@lightship.fjerndette.dk> skrev i en meddelelse
 news:3e9d6bec$0$31958$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
 > Hvis man hælder sin rødvin over på en karaffel inden den serveres, hvor
 lang
 > tid inden skal det egentlig gøres. For at man får mest ud af det?
 >
 > Hilsen Peter
 >
 >
 
 
 
 
 |  |  | 
  Jan Bøgh (19-04-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jan Bøgh
 | 
 Dato :  19-04-03 13:36
 | 
 |  | "Pierre Roland" <pierre-roland@stofanet.dk> wrote in message
 news:3ea0feb7$0$29537$ba624c82@nntp04.dk.telia.net...
 > Hvis der bare var en eller to herinde der viste et hak om dekantering/
 > iltning (2 forskellige ting) inden i bega jer ud i at vejlede ville jeg
 > blive over lykkelig.
 
 Der skal ikke ret meget til for at gøre dig lykkelig.
 Vi takker meget og ydmygt for din venlige påvisning af at der
 er forskel på iltning og dekantering. Det bringer mig dog frem
 til dette spørgsmål: Kan du godt læse? For det fremgår (for læsere)
 at vi faktisk godt var klar over denne forskel.
 
 > Dekantering er VOLTÆGT af en vin, det er det samme når de store "bøffer"
 går
 > i fitnes center og tar hormoner, for at frem provokere noget der normalt
 > ville tage årtier.
 > Ladvær med at ilte din vin, skænk den i glasset 10 min før den skal
 drikkes,
 > hvis den stadig er lukket så brug resten der er i flasken i maden og de
 > resterede flasker gemmer du i et par år.
 
 Sikke en gang fis! For langt de fleste mennesker er vin blot en drik og
 ikke religion. Køber man billige vine er det næppe for at henlægge dem i
 årevis i en kælder. Og i øvrigt er de ofte slet ikke egnet til det. Selv
 om en vin har gavn af en iltning betyder det ikke nødvendigvis at den har
 gemmekvaliteter.
 
 > Det er bare et tegn på at en vin ikke er moden når godt folk og
 restauranter
 > smidder deres vin på karaffel.
 
 Nej - det er pissebesværligt at hive en 10 l. dunk på bordet, hvis man skal
 have en halv flaske af husets på en restaurant.
 
 > Jeg ved godt at der er mange der vil sige noget andet men, faktum er at
 > iltning er for at fremprovokere noget og som aldrig vil blive det
 optimale,
 > der er efter min mening respektløs og svineri af god vin.
 
 Du har din mening. Jeg deler den ikke.
 Til gengæld synes jeg at din sprogbrug er arrogant og nedladende.
 Men da du iflg. eget udsagn ikke mener at der er andre end dig, der
 ved et hak om emnet, er det jo nok forklaringen på dette.
 
 Lige så vel som vin kan være noget voldsomt eksklusivt er det IMHO helt
 legalt blot at betragte det som en drik, der ikke kræver forudviden
 og indsigt. Og personligt synes jeg det er krukket at behandle den
 almindelige frikadellevin som var det gudenektar!
 
 vh
 Jan
 
 
 
 
 |  |  | 
 |  |