| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | At koge et æg Fra : AN | 
  Dato :  17-02-03 15:39 |  
  |   
            Hej.
 
 Hvordan er det liiige man koger et æg?
 
 Jeg ønsker smilende æg og giver dem 5½-6 min. lagt i kogende vand. Der er
 flere der undrer sig over det, og siger: "jamen, så bliver de sku da
 hårdkogte" De samme personer fortæller at 3½-4 min. er det, der skal til for
 at lave et smilende æg.
 
 Hvordan koger I æg smilende?
 
 
 
 Ved at følgende faktorer gør at kogetiden ændres:
 
 Størrelsen
 Friskheden
 Temperaturen på æget når det kommer i vandet
 
 Er der andet, der ændrer på kogetiden? F.eks. om ægene koges under låg, om
 de er dækket med vand, om vandet spilkoger eller bare er kige omkring
 kogepunktet og hvad med trykforskelle? Skal et æg have længere tid i den
 tynde luft i alperne end i sommerhuset ved vestkysten?
 
 Mvh.
 Anders
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Carsten Stage (17-02-2003) 
         
	
            | Kommentar Fra : Carsten Stage | 
  Dato :  17-02-03 15:47 |  
  |  
 
            In news:%r64a.89613$Hl6.8243073@news010.worldonline.dk,
 AN typed:
 > Hvordan er det liiige man koger et æg?
 ....
 > Ved at følgende faktorer gør at kogetiden ændres:
 LOL - nu tør jeg ikke gå i gang med aftensmaden...   
Men du har ret - nogle gange skal man vist bare lade være med at tænke
 nærmere over hvorfor og hvordan, og bare gøre som man plejer.
 -- 
 Med venlig hilsen,
 Carsten Stage
 Campinginteresseret? Se  http://campingstuff.dk
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Klaus Alexander Seis~ (17-02-2003) 
         
	
            | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ | 
  Dato :  17-02-03 15:54 |  
  |   
            AN skrev:
 
 > Skal et æg have længere tid i den tynde luft i alperne end i
 > sommerhuset ved vestkysten?
 
 I princippet, ja.
 
 Jeg har en kogebog på afrikaans, og ud for nogle af opskrifterne er
 der et lille mærke der betyder at den pågældende opskrift har sin
 oprindelse på Highvelden, og at man - hvis man ønsker at benytte
 opskriften i højder der svarer til havoverfladen - skal
 
     ·   øge mængden af fedtstof med 2-3 spsk pr. cup
     
     ·   øge mængden af bagepulver med ¼-½ tsk
     
     ·   nedsætte mængden af væske med 2-3 spsk
     
     ·   nedsætte mængden af mel med 2-3 spsk pr. cup
     
     ·   nedsætte bagetemperaturen med 20 °C
 
 
   // Klaus
 
 -- 
  ><>    vandag, môre, altyd saam
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Klaus Alexander Seis~ (17-02-2003) 
         
	
            | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ | 
  Dato :  17-02-03 15:54 |  
  |   
            AN skrev:
 
 > Jeg ønsker smilende æg og giver dem 5½-6 min. lagt i kogende vand.
 
 Og hvordan bliver de så?
 
 
   // Klaus
 
 -- 
  ><>    vandag, môre, altyd saam
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Henning Lund (17-02-2003) 
         
	
            | Kommentar Fra : Henning Lund | 
  Dato :  17-02-03 17:09 |  
  |   |   |   
            
        
 
            
         
           Gerner (17-02-2003) 
         
	
            | Kommentar Fra : Gerner | 
  Dato :  17-02-03 18:28 |  
  |   
            On Mon, 17 Feb 2003 15:38:54 +0100, "AN" <tox@xot.denmark> wrote in
 dk.kultur.mad+drikke:
 
 >Hej.
 >
 >Hvordan er det liiige man koger et æg?
 >
 >Jeg ønsker smilende æg
 Hvad er det ?
 Jeg går ud fra det er alm. danske hønseæg størelse S, M, L.
 Jeg kender 2 metoder til at koge æg i vand.
 1. fra blødkogt til hårdkogt med hel skal. I kogende eller koldt vand.
 2. udslået i en suppeske hvor de så flyder ovenpå vandet når de er lagt i
 kogende vand.
 
 >Hvordan koger I æg smilende?
 Jah, der smiles da en del, især når det lykkes.
 
 >
 >
 >
 >Ved at følgende faktorer gør at kogetiden ændres:
 >
 >Størrelsen
 >Friskheden
 >Temperaturen på æget når det kommer i vandet
 >
 >Er der andet, der ændrer på kogetiden? F.eks. om ægene koges under låg, om
 >de er dækket med vand, om vandet spilkoger eller bare er kige omkring
 >kogepunktet og hvad med trykforskelle? Skal et æg have længere tid i den
 >tynde luft i alperne end i sommerhuset ved vestkysten?
 >
 >Mvh.
 >Anders
 >
 
 -- 
 Gerner
 
 fuku wa uchi, oni wa soto
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Klaus Alexander Seis~ (17-02-2003) 
         
	
            | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ | 
  Dato :  17-02-03 19:02 |  
  |   
            Gerner skrev:
 
 >> Jeg ønsker smilende æg
 > 
 > Hvad er det ?
 
 Et smilende æg befinder sig halvejs mellem blødkogt og hårdkogt:
 Det yderste af blommen er koaguleret, men det midterste er stadig
 blødt i nogen grad.
 
 
   // Klaus
 
 -- 
  ><>    vandag, môre, altyd saam
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Ole Stigaard (17-02-2003) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ole Stigaard | 
  Dato :  17-02-03 20:39 |  
  |   
            
"AN" <tox@xot.denmark> skrev i en meddelelse news:%r64a.89613$Hl6.8243073@news010.worldonline.dk...
 > Hvordan koger I æg smilende?
 Jeg kommer æggene i en smule (½-1 cm) koldt vand i en lille gryde. Tænder for varmen, og når vandet koger, slukker jeg for varmen,
 tænder mit æggeur på 6 minutter for blødkogte, 7-8 for smilende og 9 minutter for hårdkogte. Der er låg på under hele processen.
 God fornøjelse med eksperimenterne.
 --
 Ole S
 ---
 Outgoing mail is scanned for virus using AVG antivirus.
 Checked by AVG anti-virus system ( http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.455 / Virus Database: 255 - Release Date: 13-02-2003
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           Jørgen Hess (17-02-2003) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jørgen Hess | 
  Dato :  17-02-03 22:41 |  
  |   
            
 "AN" <tox@xot.denmark> skrev i en meddelelse
 news:%r64a.89613$Hl6.8243073@news010.worldonline.dk...
 > Hej.
 >
 > Hvordan er det liiige man koger et æg?
 >
 > Jeg ønsker smilende æg og giver dem 5½-6 min. lagt i kogende vand.
 Der er
 > flere der undrer sig over det, og siger: "jamen, så bliver de sku da
 > hårdkogte" De samme personer fortæller at 3½-4 min. er det, der skal
 til for
 > at lave et smilende æg.
 >
 > Hvordan koger I æg smilende?
 >
 >
 >
 > Ved at følgende faktorer gør at kogetiden ændres:
 >
 > Størrelsen
 > Friskheden
 > Temperaturen på æget når det kommer i vandet
 >
 > Er der andet, der ændrer på kogetiden? F.eks. om ægene koges under
 låg, om
 > de er dækket med vand, om vandet spilkoger eller bare er kige
 omkring
 > kogepunktet og hvad med trykforskelle? Skal et æg have længere tid i
 den
 > tynde luft i alperne end i sommerhuset ved vestkysten?
 >
 > Mvh.
 > Anders
 >
 >
 Jeg koger et blødkogt æg (størrelse XL, fra køleskabet) ca. 5 min. og
 smilende æg i ca. 7 min. tager dem op og lader dem køle i luften.
 Hårdkogt æg er i 10 min. og køles herefter i koldt vand (for at undgå
 at æggeblommen bliver grøn).
 I alle tilfælde i en gryde med lidt vand i bunden, klokker tiden når
 vandet går i kog og slukker pladen ved blødkogning. Egentlig er det en
 termostatplade, men den kan ikke finde ud af at styre den lille gryde
 med så lidt vand, derfor må jeg ved smilende æg og hårdkogning en
 enkelt gang under kogningen tænde pladen i et halvt minuts tid.
 mvh
 Jørgen
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Rasmus Carlsen (18-02-2003) 
         
	
            | Kommentar Fra : Rasmus Carlsen | 
  Dato :  18-02-03 15:30 |  
  |   
            
 "AN" <tox@xot.denmark> skrev i en meddelelse
 news:%r64a.89613$Hl6.8243073@news010.worldonline.dk...
 > Hej.
 
 > Ved at følgende faktorer gør at kogetiden ændres:
 >
 > Størrelsen
 > Friskheden
 > Temperaturen på æget når det kommer i vandet
 >
 > Er der andet, der ændrer på kogetiden?
 
 - det afhønger i høj grad også af hvor længe du venter før du spiser dem ...
 de fortsætter så at sige med at koge inden i også efter du har taget dem op
 af vandet ... eller sagt med andre ord: Lader du dem køle længe skal du koge
 dem kortere ...
 
 ras
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Bjorn (18-02-2003) 
         
	
            | Kommentar Fra : Bjorn | 
  Dato :  18-02-03 16:18 |  
  |  
 
            On Mon, 17 Feb 2003 15:38:54 +0100, AN wrote
 (in message <%r64a.89613$Hl6.8243073@news010.worldonline.dk>):
 > From:         "AN" <tox@xot.denmark>
 > Newsgroups:   dk.kultur.mad+drikke
 > 
 > Hej.
 > 
 > Hvordan er det liiige man koger et æg?
 En Libanesisk kogebog jeg har, angiver en kogetid på 6-7 timer!  Eggene koges 
 (simrer) sammen med løgskaller, og farven på skal bliver pent mørkt brun - og 
 noget farve trekker ind i egget .
 Efter at have prøvet oppskriften blev jeg imidlertid lidt skuffet - jeg havde 
 håbet at mere af løgsmagen skulle være trukket ind i egget.
 Efter konference med andre, er jeg blevet fortalt at eggene burde simre i 24 
 timer ... det skal vidst være en tradisjonel israelsk/libanesisk ret.
 Ellers har jeg nylig fået med meg at de brave kokker  på El Bulli i Spania 
 koker egg i ca 19 minutter - ved 70grader.  Dette skal give en eggehvide som 
 minder om gele....
 .....Men selvsagt:  Giver dette smilende egg? Tivlsomt!  
 Men forhåbentligvis smilende gæster og smilende kokker   
bjørn   
            
             |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |