Den optimale pH (skrives med stort H) afhænger af hvilken slags grøntsager du dyrker.
De fleste trives bedst ved noget nær neutralpunktet.
Hvis du vil kalibrere en pH måler skulle du ideelt set bruge en buffer eller puffer, som kemikerne kalder det. Det er en blanding af syrer salte og baser, som holder en velkendt pH værdi også selv om de gemmes længe eller forurenes med lidt fremmed syre eller base.
Deminiraliseret vand er lige det modsatte . pH vil svinge ved den mindste optagelse af syre eller base. For eksempel vil bare luftens CO2 gøre det surt, og få pH til at falde mærkbart.
Men da du ikke skal måle helt korrekt med flere decimaler , vil det være godt nok med almindelig vandhanevand, fra offentlig vandværk. Lad det stå i en flad skål åbent en dags tid, så CO2 kommer i balance med atmosfæren og oveskudskalk udfældes. hæld det så på et rent glas og brug det til at kalibrere. pH ved stuetemperatur vil være 7,0
Hvis skål og glas kommer fra en opvaskemaskine med surt afspændingmiddel i sidste skyllevand, skal de forinden vaskes i hånden i rent vandhanevand.
Rhododendrumspaghnum er ikke bare surt , det er næsten gødningsfrit, og kan optage rigtigt meget base og gødning, før det frigives til planterne.
Potasken er et alt for stærkt middel med korttidsvirkning til at bruge på dyrket jord. Brug i stedet kalk og tilfør også NPK gødning.
En rigtig jordanalyse vil give et bedre grundlag.